Zganil nas je podatek, da bo leta 2050 v morju plavalo več plastike kakor rib

Nazaj

Zganil nas je podatek, da bo leta 2050 v morju plavalo več plastike kakor rib

Projekt Zeleno Posavje – za naravo in zdravje smo uspešno pripeljali h koncu. Naš cilj je bil izboljšanje ozaveščenosti prebivalcev o pomenu ohranjanja narave in okolja, in sicer o ponovni uporabi stvari, krožnem gospodarstvu, plastiki, pomenu pitja vode iz pipe, zmanjšanju količin zavržene hrane in ločenem zbiranju odpadkov ter jedilnega olja. Vsi skupaj širimo zavest, da je zelena narava pomembna za nas in naše zanamce. Projekt je zaključen, vendar naše delo še zdaleč ni končano. Primeri dobrih praks naj se nadaljujejo tudi v prihodnosti. Nekateri pereči problemi, kot je uporaba plastike, še niso dokončno razrešeni. Odnos do okolja je ogledalo naše družbe.

Avtor: Komunala Brežice
Vir:

Naše naravno okolje se krči, naravne dobrine so v omejeni količini. V enem letu porabimo toliko naravnih virov, kot jih Zemlja proizvede v letu in pol. Po statističnih podatkih bo leta 2050 v morju več plastike kot rib. »Vendar ne samo plastika, tudi mikroplastika predstavlja velik problem. Gre za zelo majhne delce plastike, ki jih ne vidimo in ne moremo filtrirati, zato zlahka končajo v naši pitni vodi. Mikroplastika je povsod – v jezerih, morju, hrani in tudi v nas. Veliko je odvisno od posameznika, ljudje moramo biti ozaveščeni, zato pozdravljam ta okoljevarstveni projekt. Dobra praksa je dobra samo, če se nadaljuje. Plastike ne moremo ukiniti, lahko pa jo ustrezno zamejimo, a le če bomo stopili skupaj,« je strnil Dušan Harlander iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, govornik na zaključnem dogodku projekta.

Komunala Brežice se vseskozi zavzema za ohranjanje okolja in čiste narave. Zato so s projektom, v katerega so bila vključena vsa komunalna podjetja iz regije, med njimi poleg Komunale Brežice še Kostak, Javno podjetje Komunala Sevnica, Javno podjetje Komunala Radeče in OKP Rogaška Slatina, še dodatno prispevali k ohranjanju čistega okolja.

Zganil nas je podatek, da bo leta 2050 v morju plavalo več plastike kakor rib

Donatorji

Lovro Bedenk

Uradni podatki

Domdesign, d. o. o.
Šolska ulica 1
8250 Brežice
studio@domdesign.si
ID za DDV: SI64311449
MŠ: 3531813000
Domdesign

Zlati

Cert ID: 0001/00001

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Domdesign, d. o. o.
Matična številka: 3531813000