Pobuda družbe Kostak za čistejše življenjsko okolje

Nazaj

Pobuda družbe Kostak za čistejše življenjsko okolje

Vsak prebivalec Slovenije letno pridela v povprečju več kot 450 kilogramov odpadkov, kar znaša kar 1,3 kilograma odpadkov na dan. Z ločevanjem in recikliranjem v domačem okolju pa lahko zagotovimo predelavo večine odpadkov in tako storimo pomemben korak k čistejšemu življenjskemu okolju.

Avtor: Kostak

Živimo v času, ko porabimo kar tretjino naravnih virov več, kot jih Zemlja sploh lahko proizvede. S tem jo izčrpavamo in zanamcem puščamo osiromašeno življenjsko okolje. V družbi Kostak zato izvajamo akcijo Vsak en korak, saj smo prepričani, da lahko z drobnimi koraki vsak posameznik pripomore k zmanjševanju porabe naravnih virov in zagotavljanju zdravega življenjskega okolja za prihodnje generacije. 

Ob tej priložnosti zato predstavljamo nekaj korakov, s katerimi lahko vsakdo izmed nas pomembno vpliva na zmanjševanje količine odloženih odpadkov.

Embalaža

Pretežni del odpadkov predstavlja embalaža. Slednja je velik vir onesnaževanja, saj denimo plastika za razgradnjo potrebuje okoli 1000 let. Zato pomislimo, preden kupimo še eno plastično vrečko ter raje izberimo izdelke z manj ovojnine.

Zavržena hrana

Vsak Slovenec letno zavrže 73 kilogramov hrane. Že doma lahko poskrbimo za bistveno zmanjšanje količin zavržene hrane – z načrtovanjem jedilnikov, zamrzovanjem, shranjevanjem ali predelavo uporabnih ostankov hrane. 

Kompostiranje

Biološki odpadki predstavljajo skoraj 40 odstotkov odpadkov iz gospodinjstev. Najprimernejši način njihove obdelave (za tiste, ki imajo to možnost) je kompostiranje – najbolje kar na domačem vrtu. S tem biološke odpadke spremenimo v kompost in jih koristno porabimo.

Lokalno pridelana hrana

Uporaba lokalno pridelane hrane je pomemben korak k čistejšemu okolju. V primerjavi z uvoženo hrano lokalni pridelki manj vplivajo na okolje, saj porabijo manj naravnih virov in večinoma vsebujejo manj embalaže. Lokalno pridelano hrano lahko najdemo tako pri večjih trgovcih kot tudi v specializiranih trgovinah, na tržnici ali pri pridelovalcih. 

Ponovna uporaba

Uporabne predmete, ki jih več ne potrebujemo, lahko namesto odlaganja namenimo tudi ponovni uporabi. Pohištvo, igrače, oblačila in obutev, knjige, okrasne predmete, kuhinjsko posodo, pribor in elektronsko opremo lahko odpeljemo v katerega od centrov ponovne uporabe, v Krškem na Tržnici Videm pa deluje tudi poslovalnica Stare šole, kjer sprejemajo stare predmete in jih namenijo ponovni uporabi.

Voda iz pipe

V Sloveniji imamo kakovostno pitno vodo, ki je ena najboljših v Evropi in nam je iz pipe dostopna kadarkoli. Kljub temu številni posežejo po ustekleničeni vodi, ki veliko bolj obremenjuje okolje kot voda iz pipe. Ne le, da s pitjem vode iz pipe ustvarjamo manj odpadkov in pijemo bolj svežo vodo, hkrati tudi prihranimo.   

Premislimo, kaj kupujemo

Vprašajmo se: »To res potrebujem?«

Pobuda družbe Kostak za čistejše življenjsko okolje

Donatorji

Lovro Bedenk

Uradni podatki

Domdesign, d. o. o.
Šolska ulica 1
8250 Brežice
studio@domdesign.si
ID za DDV: SI64311449
MŠ: 3531813000
Domdesign

Zlati

Cert ID: 0001/00001

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Domdesign, d. o. o.
Matična številka: 3531813000